Skip to content

Baby’s første rejse: Et bud på en guide

For mange kan det virke uoverskueligt at skulle på en større rejse med en baby. Men det behøver ikke nødvendigvis være så svært. Familien Bredahl og Bøgelund tog datter på 9 måneder med på en17 timer lang flyvetur og tilbragte 5 ugers barsel på skønne Bali.

Af Berit Vinther Bredahl.

 

Gråtonet skydække ligger som et blødt lag vat ned ad siderne på bjerget Agung – det hellige bjerg. Spidsen af toppen aner man i det fjerne på den venstre side af verandaen. Til højre titter toppene af nogle palmetræer frem med smaragdgrønne grene. Foran bungalowen bruser bølgerne, strandstolene er sat frem, et par fiskere går i vandkanten og er ved at rengøre deres katamaran træbåd efter nattens fiskeri.

Kl. er 7 om morgenen, 9 måneder gamle Clara er vågnet og snakken går allerede livligt fra morgenstunden. Hundene og hanerne har man kunnet høre længe nu. Lidt for længe.  I det fjerne brager en høj stemme i en mikrofon. Der er fuld gang i forberedelsen til endnu en buddhistisk ceremoni. Denne gang er det til eftermiddagens kremering, og der er mange dekorationer og offergaver som skal gøres klar.

Bali

Når man går tur ved stranden tiltrækker en udenlandsk baby meget opmærksomhed blandt de lokale, som gerne kommer hen og hilser på. Foto: Berit Vinther Bredahl.

Vi har tilbragt godt 14 dages barsel på Bali. Den første uge i Sanur i den sydlige del af Bali, og nu har vi bevæget os nordpå til fiskerlandsbyen Amed.

Inden jeg havde født Clara var min kæreste og jeg ikke i tvivl om at vi ville tage nogle måneder på barsel sammen. Da vi havde hørt at det er let at rejse rundt med børn i Asien gik vi i gang med at researche, hvor det ville være bedst at tage hen med en datter på 9 mdr. Vores kriterier var at vejret skulle være godt, gode hospitalsforhold og helst ingen højrisiko for malaria. Vi fandt ud af, at Bali er et godt bud; vejret er 28-30 grader i august måned, der er ikke den store risiko for malaria, der er adgang til sygehuse og der er billigt. Og så er det jo skønt at man tilmed må tage sin barselsdagpenge med til udlandet.

 

En hverdag på Bali med baby

Op af eftermiddagen går Clara og jeg en tur ind til centrum af Amed landsby – 5 minutters gåtur fra vores bungalow. Varmen er ikke så slem på dette tidspunkt. Vi går mest korte ture, Clara gider ikke den store sightseeing og meget lange bilture. Jeg bærer Clara i en sele på maven. De smalle og hullede fortove egner sig ikke super godt til den medbragte rejseklapvogn. Landsbyen er ikke speciel stor, turisterne er dog kommet til byen, så der er fint udvalg af restauranter og steder at overnatte.

69

I Amed landsby besøgte vi den lokale skole, og der var stor glæde blandt børnene, der alle gerne ville have et glimt af den lyse baby. Foto: Berit Vinther Bredahl.

 

Vi har dog ramt højsæsonen i august måned, så vi har lidt startproblemer med at finde et sted, hvor vi kan bo i et par uger af gangen og ender med at måtte flytte et par gange. Ikke desto mindre nyder vi vores skønne bungalow ved vandet, hvor vi har fundet en solid base. Der er terrasse med hængekøje, et køleskab til Clara’s mad, og så har vi købt en elkoger i Hardys – et kæmpe supermarked i Sanur. Så kan sutteflaskerne også blive kogt af. Vi har medbragt en vis mænge babymad og bleer fra Danmark, men handler også løbende ind lokalt. Så vidt muligt holder vi os fra at give Clara en masse lokalt mad, ud over nogle enkelte smagsprøver af hvidt kogt ris eller brød.

”Hello Clara, my little darling. How are you today”, siger kioskdamen på hjørnet. Hun springer fluks over et par kasser bananer, appelsiner og papaya frugter og tager Clara i sin favn. Et godt billede på hvad der sker i hovedet på en balineser, når hun ser en baby. Clara sender damen et bredt smil og hendes første tand i overmunden kigger frem. Beboerne i Amed kender efterhånden Clara ret godt, og hun bringer meget glæde i den lille landsby. Og Clara nyder bare opmærksomheden.

 

Et par udfordringer

Som nybagt mor skal man lige vænne sig til, at hun er i så mange fremmede hænder. Ikke fordi man ønsker at lyde som en snerpet vesterlænding, men fakta er at de sanitære forhold bare er anderledes, hvilket gør at smittefare og bakterier kommer tættere på. Men med masser af sprit til at rense hænderne med og en yderst venlig og hjertelig befolkning, så glemmer man egentlig hurtigt dette.

75

I Ubud besøgte vi Monkey Forest, en tropisk regnskov midt i byen. Clara var meget begejstret for aberne og det var let at bære hende rundt i den medbragte bæresele. Berit Vinther Bredahl.

Det er ikke svært at få en hverdag til at fungere på Bali med et lille barn. Selvom vi starter ud med godt 30 røde og iøjefaldende stik på Clara’s krop, så er myggene, sandfluerne og myrerne heldigvis ikke så interesserede i at bide i en efterhånden hvid halvbuttet baby efter den første uge. Vi har myggenet med, som vi ivrigt brugte de steder, hvor der ikke er et i forvejen. Næste gang skal vi dog have et større myggenet med, da de balinesiske træsenge er massive og store. Ellers dækker vi hende til med langærmet trøjer og busker på, når myggene mest er fremme. Og bor så tæt som mulig ved vandet, hvor der er færre myg. En måde at overkomme de værste insekter, men helt undgå dem kan man ikke.

 

Nærvær med familien

Der er ingen tvivl om at turen har gjort at vi alle tre er kommet tættere ind på hinanden. Som forældre har vi ikke skulle tænke på madlavning, rengøring eller vasketøj. Da der ikke altid har været en børneseng tilgængelig de steder vi har sovet, så Clara har sovet mellem mor og far. Clara har med andre ord fået fuld opmærksomhed, ikke blot fra sin mor og far, men også fra de lokale. Tilmed er hun ikke blevet pakket ind i lag på lag, men har haft let sommertøj på. Og selvom der ganske vist har været er par udfordringer på vejen, så har der mest været glæder, så har vi mod på endnu en rejse på et tidspunkt.

 

Faktabokse

Rundrejse eller fast base?

Når man vælger at tage en baby med til Bali, må man arbejde med sine forventninger. Man kan ikke rejse en forfærdelig masse rundt på øen. Vi startede med at bo 1 uge i den hyggelige og familievenlige by Sanur, der ligger i den sydøstlige ende af Bali. Der er en fin strand, en promenade og et bredt udvalg af butikker. Sanur ligger 20 minutters kørsel fra Kuta Beach, som er et af de mest kendte strandområder på Bali med masser af liv. I Sanur er stemningen mere rolig, og her kan du for alvor lade op i solen. Efter Sanur lejede vi en bil med chauffør og kørte til Amed, hvor vi tilbragte de næste 3 uger, inden vi sluttede af igen 1 uge i Sanur. Amed er en fiskerlandsby med masser af små bugter med hoteller, restauranter og dykning. Omkring Amed er der rigeligt at se – smukke risterasser og det berømte moder tempel Besakih Temple ved foden af bjerget Agung for blot at nævne et par stykker. Selvom der generelt er en del turister på Bali, så er Amed uden tvivl et sted, hvor man kan finde ro og derfor et skønt sted at være med en baby.

På vejen tilbage til Sanur stoppede vi i kunstbyen Ubud, hvor der er masser af kunst, forretninger, caféer og liv. Ubud ligger midt på øen og er omgivet af frodigt landskab og rismarker. Det hele er lidt dyrere her i sammenligning med Amed.

Hvor boede vi?

I Sanur boede vi den første uge på Bumas Hotel, et hyggeligt og atmosfærefyldt hotel der ligger i en frodig have fyldt med blomster og palmer. Grundet højsæson boede vi 3 forskellige steder i Amed. Vores favorit sted var Bulih Beach Bungalows med køleskab og hægekøje på terrassen – ellers er Lucky Paradise også et fint alternativ. I Ubud boede vi i et tempel, som var bygget om til et resort -Rahayo Bungalow.

Vaccinationer?

Som udgangspunkt skulle der ikke være meget malaria på Bali, især ikke i kystbyerne hvor der er færre myg. Hvis man tager til nogle af de omkring liggende øer, f.eks. Gili øerne, så findes der malaria. Der er en meget lille risiko for Japansk Hjernebetændelse i hele Sydøstasien, men jeg valgte at vaccinere Clara og blev selv vaccineret, da jeg ikke turde tage chancen. Dengue feber findes også i Sydøstasien og det kan man ikke vaccineres mod, men må benytte myggespray og myggenet for bedst mulig beskyttelse.

Pris

Vi betalte knap 7000 kr. pr. person med Quatar Airways og 1200 kr. for en baby. Inden rejsen ringede vi til Quatar Airways og sørgede for at de havde et basinet klar på flyturen. Basinet er en seng, der sættes op på væggen og som passer til babyer op til 9 mdr. gamle. Men man skal bestille i god tid, da de er populære. Vi bestilte også babymad inden rejsen. Vi sad oppe foran og havde lidt ekstra benplads – på flyvning fra København til Doha var der tilmed plads til at Clara kunne sidde lidt foran benene og lege med noget legetøj. Generelt var vi meget tilfredse med personalet, der havde lidt ekstra fokus på os med en baby. Prisen for en overnatning går fra 200 kr. – 400 kr. for mellemklasse. Et måltid mad koster mellem 25 – 50 kr. pr. person.

 

Posted by berit on 22. marts 2015

Comments are closed.